Blog: Kiespijn van het kiezen

Gepubliceerd op: 09-05-2017
Blog: Kiespijn van het kiezen

Kiespijn.

En niet het soort kiespijn waarvoor je naar de tandarts gaat. Kiespijn van het kiezen. 

Als chronisch zieke, gehandicapte, zorgvrager van vele verschillende disciplines merk ik dat je soms door je situatie gedwongen wordt om te kiezen. En dat is lastig.

Wat heeft prioriteit in mijn situatie? Mijn energielevel is niet hoog genoeg om naast ziek zijn er ook nog constant mee bezig te moeten zijn, naar het ziekenhuis voor een afspraak voelt voor mij als een lange werkdag. (Ook omdat de gespecialiseerde artsen altijd besluiten in een ziekenhuis zo ver mogelijk hier vandaan te werken.) 

Alles wat op mijn pad komt aan klachten kan ik dus niet meteen afwerken.

Dat betekent dat ik prioriteiten moet stellen en die afwegingen en keuzes zijn soms heel erg moeilijk.

Die zenuwpijn aan je linkerbeen zit er al jaren maar vorige week kreeg je per ongeluk een klap tegen je schouder, de pijn is langzaam erger geworden en je komt er niet meer onderuit om dít te moeten bespreken met je huisarts.

En dan zijn er nog tig andere dingen om uit te zoeken, en zo komt dat linkerbeen altijd op de laatste plaats te staan. Onder aan de ranglijst der prioriteiten, terwijl ook dit langzaam erger wordt. 

En pas als het mij zo belemmerd dat ik er niet meer omheen kan zal ik het belangrijk genoeg vinden.

Ik vind mezelf belangrijk genoeg maar ik weet gewoon niet hoe ik het kiezen moet aanpakken. 

Hoe word je dan nog serieus genomen? Hoe kun je als zorgverlener omgaan met mensen zoals ik?

Eigenlijk is het net zoals vroeger, de tijd waarin ik het meisje was in de klas met wie altijd iets was.

Dat ben ik, dat blijf ik. Ook bij een dokter. Nu kan ik gelukkig zeggen dat ik de juiste mensen om me heen heb, ook in zorgland. 

Mijn huisarts ‘eist’ dat ik iedere 3 maanden langs kom en dan mijn lijstje mee neem met alles waar ik in die maanden tegen aan ben gelopen. Deze afspraak is er niet voor niets, anders kom ik na een jaar pas een keer langs met zo’n waslijst dat we er niet meer doorheen komen en dat ik ondertussen al veel slechter functioneer. Op deze manier maken we samen een prioriteitenlijst en kan zij met mij meedenken.

Als er later contact moet zijn voor een terugkoppeling mag dit via een e-consult zodat ik niet mijn energie hoef te steken in heen en weer naar de huisarts.

Mijn fysiotherapeut plant me in ieder geval 2 keer per week in, ooit hoop ik zo stabiel te zijn dat ik voor preventieve behandeling kan komen. Som voelt het als dweilen met de kraan open. De ene week mijn rug en pols, de andere week mijn pols en nek, de andere week mijn nek en rug en dan komt er ineens een schouder tussendoor. Het houdt me van de straat zullen we maar zeggen, en de fysiotherapeut ook. De één zijn poot is de ander zijn brood in dit geval. 

Standaard wanneer ik binnen kom en de fysio vraagt “en, wat gaan we vandaag doen?” geef ik aan dat ik het echt niet weet. “Waar heb je het meeste last van?” ook dat weet ik niet.

En toch word ik iedere keer weer geholpen om er achter te komen waar ik het meest bij gebaad zou zijn. Ze had ook kunnen denken ‘als je zelf niet eens weet waar je het meeste last van hebt dan zal het allemaal wel meevallen’.

Het is fijn dat er mensen zijn die proberen te helpen de wirwar en zooi aan klachten uit elkaar te trekken en er een georganiseerd zooitje van maken zodat je samen prioriteiten kunt stellen. 

Ik kan het iedereen aanraden. Georganiseerde rommel waar je ontzettend van schrikt is nog altijd beter dan vergeten dat je belangrijk bent.

Weet je, dol ben ik écht niet op de tandarts en kiespijn is ontzettend vervelend, begrijp me niet verkeerd. Maar als ik zou mogen kiezen? Doe mij dan liever de ‘gewone’ kiespijn dan de kiespijn van het kiezen, dan neem ik wel een kunstgebit. 

- Giselle

Giselle van Nes“ WIDTH=750 HEIGHT=269></td></tr></tbody></table><p style=
Wil jij ook een blog schrijven voor WMO-Wijzer? Neem contact met ons op via redactie@wmo-wijzer.nlTerug naar blogoverzicht


Volg ons ook op:


Nieuwsbrief

Wilt u onze nieuwsbrief ontvangen? Klik hieronder op de knop.

Itinmotion Webdesign WebsitesRmk reclame en advies bureau